Anmälan till LIMUS med Musikcheck – Lund & Staffanstorp

På LIMUS Musikskola bildar all verksamhet en musikalisk biotop med stor växtkraft. På den här sidan har vi samlat vanliga frågor som gäller vår undervisning för elever med Lunds Musikcheck.
 
Musikcheck i Lund – hur funkar det?
Du väljer en auktoriserad musikskola och anmäler dig dit via Lunds kommuns online-anmälan. Vill du komma till oss så väljer du oss i katalogen. Terminsavgiften är lika överallt: 1 130 kr. Egentligen kostar undervisningen mycket mer. Kommunen betalar mellanskillnaden till den skola som du väljer.  Denna mellanskillnad är “checken” som kommunen ger till varje barn. Musikchecken gäller kontinuerligt – så länge man bor i kommunen.
Även Staffanstorps Kommun har musikcheck. Läs mer här.
 
Vem får en musikcheck och varför?
Barn är olika och måste få välja den musikskola som passar bäst – till  jämlika priser! Det har vi på LIMUS, våra elevföräldrar och en del politiker kämpat för  i många år.   Än så länge gäller Lunds musikcheck bara för barn födda 2010 – 2015. Dessa årgångar behåller sedan checken fortlöpande för kontinuerlig undervisning år efter år. Vill man byta skola så kan man göra det terminsvis. Budgeten för checken ska utökas så att fler och fler kan få välja sin musikskola framöver.  Bevaka det gärna framöver! Ingår man inte i checkens årskullar så kan man gå på privata lektioner hos oss.
 
Hur mycket undervisning garanterar musikchecken och vad får mitt barn just på LIMUS? 
LIMUS drivs av sina egna lärare och har funnits som privat musikskola sedan 1997. Vi är vana att arbeta effektivt med stor respekt för våra uppdragsgivares pengar.  Därför får vi musikcheckspengen att räcka för mer och längre undervisning än den räcker på Kulturskolan.
Det här uppdraget har vi fått:  Minst 12 individuella lektioner /termin på minst 20 min = 240 min totalt.
På LIMUS ger vi: 13 individuella lektioner/termin på 25 min.
Vi ger alltså 325 min individuell undervisning/termin totalt.
Uppdraget föreskriver också:  Minst 300 min lärarledd tid/termin. 60 min lärarledd tid/termin kan summeras med andra elevers tid och disponeras för gemensamma lektioner, avslutningskonserter, etc.
På LIMUS erbjuder vi förutom 13 individuella lektioner även 2 gemensamma lektioner/termin på 50 min var = 100 min extra. 
 
Ditt barn kan alltså få upp till 424 minuter lektionstid per termin hos oss. Vi drar inte heller bort en lektion om ditt barn spelar på en av våra konserter. Tvärtom – vi uppmuntrar alla att lära sig spela upp och dela med sig. PLUS! Att vara med i en av våra större blandade musikchecksensembler är helt gratis. Vi ser det som extra pepp för intresserade elever.  Läs mer nedan under “Special nr 2”.
 
Varför är ni så generösa? 
Vi är hängivna pedagoger och musiker. Vi vill lära ut det vi brinner för på ett hållbart sätt och är glada att det nu finns många musikskolor i Lund som tar ansvar för många musicerande unga!
 
Vilka instrument kan vi välja med musikcheck?
Hos oss kan du välja mellan samtliga instrument och olika undervisningsspråk.
 
Kan vi välja vår lektionstid?
Våra lärare lägger preliminära scheman i juni för elever som redan är inskrivna. Då vet vi vilka veckodagar det finns plats för nya elever inför höstterminen och kan erbjuda er att välja veckodag. Undervisningen startar v 34 och detaljerat schema läggs först veckan innan undervisningen startar, vecka 33. Läraren kommer då att ringa upp er för att schemalägga tiden. Inför vårterminen brukar schemat vara fast. Meddela oss senast 1 december om ni önskar byta tid eller dag. 
 
Var finns era lokaler?
Undervisningen ges i våra egna lokaler – två specialinredda musikhus i centrala Lund. Vi ger även undervisning i skolor i Torna Hällestad, i Hjärup och Staffanstorp.
 
Vilka är ni egentligen?
LIMUS Musikskola ägs och drivs av sina lärare. Väl utbildade pedagoger ger ditt barn en mångsidig undervisning och bäddar för en lyckad start och lust att lära sig mera.  All verksamhet på skolan, den individuella undervisningen, mindre och större ensembler, konserter, projekt och läger på loven greppar i varandra och bildar en musikalisk biotop med stor växtkraft. Hos oss pratar du redan vid anmälan med ett proffs som bryr sig och du är välkommen att fortsätta prata med hos så ofta det behövs.
En översikt över hela skolan kan du få här.
 
Behöver vi ha ett instrument hemma och hyr ni ut instrument? 
Ja, ditt barn behöver ha ett eget instrument hemma. För piano behövs som minst ett digitalpiano med minst 5 oktaver och helst anslagskänsliga tangenter. Fioler/celli/harpor och oboer kan ev hyras hos oss. Andra instrument hyr vi inte ut.
 
Kräver ni övning hemma?
Ja, det gör vi faktiskt. Att lära sig spela ett instrument är kul men också komplext. Mellan lektionerna behöver barnen öva hemma. Läraren visar hur. Vi rekommenderar att alla våra elever har en s k “läxpärm” som underlättar kommunikationen med hemmet.
 
Hur anmäler jag mitt barn – kan jag få hjälp stegvis?
Starta här:
  1. Välj “LIMUS Musikskola AB” som anordnare.
  2. Välj instrument.
  3. Välj LIMUS Musikskola AB igen, i rutan “Välj musikskola”
  4. Tryck på ”Lägg i korgen”
  5. Tryck på ”Slutför din registrering”.
  6. Läs och bekräfta villkoren. Tryck på “Nästa”
  7. Logga in med bankID, fyll i elevens uppgifter, vårdnadshavarens uppgifter och slutför registreringen.
Kan mitt barn få längre lektioner än 25 min?
Ja, men mer tid subventioneras inte av kommunen.
Vi har skräddarsytt ett tilläggspaket för 2 800 kr inkl 25% moms. Kursen heter 2e) och ger ihop med musikchecken 40 min undervisning under 13 veckor + 2 grupplektioner. Betalningen delas på 1 130 kr (momsfri) som kommunen fakturerar och 2 800 kr (inkl moms) som vi fakturerar. Totalt 3 930 kr.
Jämför: En ej subventionerad kurs på 30 min/termin kostar 4 300 kr inkl 25% moms hos oss.
 
Återbud – vad gäller?
Återbudsregler för elever med musikcheck och musikcheckstillägg finns här.
 
Kan man få fler musikcheckar per termin?
Nej. Om ditt barn spelar flera instrument så får du välja vilket instrument som ska spelas med musikcheck. För det andra instrumentet behöver du köpa privata lektioner.
 
Måste jag återanmäla mitt barn varje termin och hur säger jag upp en plats? 
Det är Lunds Kommun som administrerar Musikchecken. Svar på dessa frågor hittar du här. 
 
Ha ni tänkt ut något mer?
Klart vi har!
 
LIMUS Special nr 1:  Musikchecksläger! Varje år veckan innan Midsommar ordnar vi dagläger för  musikcheckselever.  Vi fyller dagarna med rytmik, rörelse, samspel, musiklära och musikskapande. Det blir intensivt, lärorikt och mycket inspirerande. Avgifterna brukar vara låga eftersom ideella föreningen Mozarts Vänner (MoV) stödjer lägren. Till nästa läger anmäler du dig här.
 
LIMUS Special nr 2: Gröna och Blåa Ensemblen! Varje år erbjuds våra elever från två årskullar plats i dessa större ensemble med blandade instrument. Här får man en extra lektion varje vecka!  Två av våra lärare leder denna ensemble tillsammans. I denna ensemble lär barnen sig lite extra om samspel, rytm – och notläsning, disciplin och koncentration. Återkommande repertoar är skolans “Allspelslåtar” samt det för oss specialskrivna verket “Skryllewalk” av JM Sjöberg, musikalisk poesi i miniatyr. Läsåret 2022/2023 är det barn födda 2013 och 2014 som kan anmäla sig. Avgiften är 360 kr inkl moms för hela läsåret.
 
Har musikchecken utvärderats, håller den på att förändra sig, vilka reaktioner finns? 
– I februari 2020 svarade LIMUS på en enkät om hur vi tyckte att musikchecken fungerat hittills. Den kan ni läsa här. 
– Sydsvenskan 29 april 2020: “Föräldrar nöjda med musikcheckssystemet
Hela utvärderingen av musikcheckssystemet, från 20 april 2020 
Lärarförbundets synpunkter på denna utvärdering
– 2021 ändrades auktorisationsreglerna och möjlighet till varvad undervisning förtydligades.
Läs de nya auktorisationsregler här
– Att Kulturskolans Suzukilinje exkluderas från musikchecken och får extra skattemedel ledde till ännu en utredning på musikchecken som blev klart mars 2022. Läs utredningen här
 
2022-10-10