Music Kindergarten

Vår Music Kindergarten är vår linje “1”: LIMUS internationella småbarnsavdelning för barn 3-6 år.

Scrolla ner om du vill läsa mer om våra olika inriktningarna: Pyttefioler*, Hej min fiol, IPZ!, IPZ! international, Pianolek och Key Kids.

Anmälan med start v 10

Aktuella tider och grupper Music Kindergarten vårterminen 2022

Parents in tune-kurserna finns beskrivna  här 

Vi tar små barn på allvar och låter dem möta utmärkta musiker och musikpedagoger. Kärlek till musiken finns i varje barn och den skall få växa tillsammans med oss.

Lekfullt och med stor fantasi varvar vi inslag av väl beprövade program för småbarn som Suzukis gehörsinlärning, olika färgmetoder, olika rytmikmetoder och material hämtat från svensk folkmusik. Lärarnas trygga kunskap och helhetssyn skapar plats för barnens spontanitet.  Varje grupp är annorlunda och utvecklar sin egen dynamik.

Fyllda med glädje, fantasi och inspiration tränar barnen viktiga byggstenar som lyssna-härma, samarbete, samspel, frasering, koordination och puls-och taktkänsla. De äldre får en första kontakt med noter och notvärden. Varje inriktning följer en egen kursplan som dessutom skiljer mellan de yngsta och de lite äldre barnen.

När det sjungs använder vi ofta solfège, en i hela världen beprövad metod för inre lyssnande och tonsäkerhet.

OBS! Tills Corona-pandemin har klingat av tillåter vi tyvärr inga föräldrar i våra hus.  Ditt barn behöver vara moget att  lämnas till läraren vid dörren. På Helgeandsg 7 kan man följa lektionen genom fönstret. Vid behov kan man bestämma en telefontid  med läraren och gå igenom ev frågor. Läs alltid noga den aktuella informationen som skickas ut som välkomstmail. Vi hoppas att vi så småningom kan återgå till att iaf ibland kunna bjuda in föräldrarna i undervisningsrummet.

Vi rekommenderar att man går om kurser i Music Kindergarten eller byter inriktning innan det är dags att gå vidare till linje 2. Ingen omgång är sig lik även om samma grundmaterial används hela tiden. Barn gillar upprepning och brukar växa enormt i den tryggheten som så småningom skapas i musikrummet.

A) Kurser som kräver eget instrument:

I Hej min fiol och Pyttefioler* , fiolintroduktion samt i Pianolek, pianointroduktion får barnen  sin första kontakt med musikaliska grundbyggstenar och med respektive instrument i grupp. Vi startar direkt med basalt samspel. Lyssna- härma- spela ihop är grundpelarna i varje lektion. Pianoleken finns även på engelska och heter då Key kids. * Pyttefioler utgår från och med v 10-2022 och ersätts istället med kursen i Suzukifiol. 

Lite då och då sätter vi även Tvärflöjtsbarnen upp på schemat. Här använder vi oss av tvärflöjter med böjt munstycke.

Barnen blir introducerade i många typiska låtar på gehör som de så småningom lär sig att spela på sitt instrument. Våra lärare har klassisk bakgrund med ett brett perspektiv. För alla dessa kurser vill vi att man har ett eget instrument. Små fioler och tvärflöjter kan hyras av oss, för piano räcker ett keyboard, helst med anslagskänslighet.

B) Kurser där man inte behöver ha ett eget instrument:

The Instrument petting Zoo, IPZ! är vårt svar till alla nyfikna barn som vill lära känna olika instrument!

Under kursens gång introducerar vår lärare ett instrument från varje instrumentgrupp: olika rytminstrument, blåsinstrument, ukulele/gitarr, piano samt violin och cello (i samarbete med vår cellolärare Anna).

Här gäller det att lyssna hur det låter, känna hur det känns och titta hur man gör.

I undervisningen använder vi vår egen uppsättning av färgglada ukuleler, blockflöjter, tin whistles, våra pianon, klangstavar,  stråkinstrument och olika rytminstrument. Läraren har frihet att vinkla kursen efter de aktuella barnens intressen men varje instrumentgrupp prövas, minst under två lektioner per tioveckorsperiod. Barnen behöver inte ha ett eget instrument hemma. För den här kursen finns en Spotify-lista som du får med välkomstmailet.

IPZ! finns även som internationell kurs och kombinerar musik med språk. Här pratas och sjungs det på engelska, tyska, svenska, franska och spanska. Sång och musiklek varvas i fartfylld omväxling. Barnen i dessa kurser har ej svenska som modersmål och pratar ofta flera språk i hemmet. Kursen är en av våra mest populära och kan dubbleras vid behov.

Instrument, generellt:  Vi rekommenderar att varje barn så småningom har ett eget instrument hemma. En ukulele eller en blockflöjt behöver inte vara dyrt. Vi förmedlar prisvärda pianon att hyra/hyrköpa. Direkt från oss kan man under en termin hyra en liten fiol eller en tvärflöjt för 600 kr/kurs.

Kostnader och anmälan: Varje kurs kostar 1800 kr inkl 25% moms per barn för 10 lektioner à 45 min. Avgiften faktureras och betalas innan kursstarten.  Vi ser att barnen ofta väljer att gå om en kurs. Kom då ihåg att vi behöver en ny anmälan för varje ny kurs. Vi ger INTE platsgaranti för en ny kurs för fortsättare utan tar in barn strikt efter anmälningsdatum.

Plats: Nuförtiden ger vi våra småbarnskurser både på Helgeandsgatan 7 och på Bredgatan 25. Inför varje kursstart får anmälda barn ett välkomstmail med utförlig information.

Tider, åldergrupper och undervisningsplatser: se Tider Music Kindergarten och Vuxenensembler

En kurs ges om minst 5 barn är anmälda. Du kan anmäla ditt barn för två kurser, ange då prioritet.
Anmälan

Fortsättare i 6 års åldern: En utmärkt fortsättning finns på vår mer progressiva, kontinuerliga  linje “2”, till exempel kurs 2a), 30 min individuellt. Från och med 7 år är barn i Lunds och Staffanstorps Kommun dessutom berättigade till musikchecken på LIMUS. Musikchecken ger samma låga egenavgift som på kommunala Kulturskolan.

Musiksagan om Giraffiolen och röda ukulelen: LIMUS har en egen musiksaga som har skrivits för de äldre barn i Music Kindergarten. Sagan tränas på två söndagar ( 2022: 24 april och 1 maj) och uppförs på måndag förmiddag för andra förskolebarn. ( 2022: 2 maj) Deltagandet i musiksagan  är gratis men föranmälan behövs. (Begränsat antal platser) 

 

 

© Gabriele Katthän, 2021-12-29