LIMUS i Torna Hällestad

Artikel i Sydsvenskan

För att ge undervisningen bästa möjliga förutsättningar ställer LIMUS ganska stora krav på undervisningsrummen. Det skall vara lugnt, säkert och enkelt att komma till för barnen, det skall vara en ändamålsenligt utrustning (som lämnas ifred när vi inte är på plats) och det skall garanteras en god kontinuitet i tillgänglighet. Tre gånger har LIMUS utifrån stor efterfrågan ifrån föräldrar byggt upp en extern verksamhet, två gånger på BMSL och en gång på LIS. Alla tre gånger blev det efter ett tag ohållbart, struliga beslutsgångar, flytt till mindre/sämre rum, försämrad access. Jobbigt att hantera och ingen arbetsro för våra lärare och elever.  Torna Hällestad är byn där allt är annorlunda. Om och om poppade önskemål upp om att vi skulle starta upp musikskola på plats. Sällan har vi upplevt så många familjer så nära varandra med en sådan stor entreprenörsanda och sådan enorm glädje för musiken!

I augusti 2019 satsade vi på landsbygden öster om Lund. Tacka musikchecken för detta!

På onsdagar och fredagar musicerades nu i vår filial Lilla LIMUS i Tolvan, byns mysiga kulturhus med utsikt över åkrar och skogar. Ett piano fanns redan där, vi ställde dit notställ, pallar och lite annan utrustning, fixade hyreskontrakt och avtalade reglerna.

Två entusiastiska lärare startade med att lära byns barn spela gitarr, sjunga till gitarrspel och spela blockflöjt. Redan den 20 okt bjöds byn på en fartfylld konsert med alla elever. Vilken fantastisk fin stämning det blev!

När det även efterfrågades piano- och cellolektioner blev det trångt i Tolvan. Diskussioner fördes i flera månader. Till sist kom lösningen:

Med start i maj 2020, först hemma hos byns meste musiker Kaj Wirenbrook och snart i skolan, utökade LIMUS med en tredje undervisningsdag!

Från och med augusti 2021 finns LIMUS på Byskolan följande dagar:

Måndagar: gitarr, gitarr och sång, blockflöjt med Johanna Lindeskog

Tisdagar: cello, piano med Anna Socha

Onsdagar: gitarr, gitarr och sång, blockflöjt med Johanna Lindeskog

Vill du veta mer om lärarna som hittar du deras presentationer här.

Anmälan till våra kurser görs här. Både barn, ungdomar och vuxna kan anmäla sig, men musikchecken gäller bara barn *2010-2014. För musikchecken, anmäl här. Skriv i kommentaren att du önskar få dina lektioner i Torna Hällestad.

Verksamhetsansvarig är tills vidare Gabriele Katthän

2020-05-04