Musikfest i Maj & Nikolauskonserter – klingande demokrati

Sedan LIMUS startades 2010 med 70 elever har den frivilliga konsertverksamheten utökats varje år. Anmälningslistorna fylls i rasande fart. 2022 arrangerade vi 47 publika arrangemang och nådde ca 4000 personer inklusive medverkande. Utgångspunkten är allas lika värde, oavsett om det är en nybörjare, en avancerad elev i Young Academy eller en professionell musiker. För oss är en nybörjare som framför Lilla Snigel lika viktig som en professionell pianist som framför Liszt. Vårt motto är “Sida vid sida”: elever och lärare blir likvärdiga musiker som delar sin musik med publiken på närmast möjliga avstånd. En klingande demokrati.

Mycket pedagogiskt och med stor entusiasm har vi utvecklat en katalog av olika konserter. Vissa är årligen återkommande som Nikolauskonserterna, Musikfesten, Ensemblekonserterna, Con animas och våra olika bidrag till Kulturnatten.  Andra återkommer vartannat år, som Musiksagan för förskolebarn, Pappa Bachs födelsedag och LIMUS Contemporary. Därtill kommer angelägna temakonserter som Kvinnliga Tonsättare, jubileum av kända klassiska tonsättare och crossovers med poesi, bild eller rörelse. Ibland bygger vi konserter kring inbjudna duktiga musiker som inspirerar oss alla. Låt oss presentera de två största årliga konserttillfällen lite extra:

Musikfesten i maj har en lång tradition. Den startades redan 1997 av Gabriele Katthän i Maria Magdalena Kyrka på Östra Torn med tanken att skapa en generationsöverskridande plattform, ett tillfälle att växa på scenen, möten med nya förebilder, upptäckt av spännande musik live och inte minst att testa interaktion med publiken. Gabriele hade redan en gedigen erfarenhet av liknande konserter från sitt musikskolearbete i Berlin. Musikfesten växte snabbt till 2 och 3 konserter samma dag. 2019 hade den växt ur Maria Magdalena kyrka och bytte spelplats till Magle Konserthus. Nuförtiden arrangerar LIMUS fem unika konserter under en helg i maj. Alla elever är välkomna att anmäla sig, men programgruppen ställer ihop omväxlande program med många olika instrument, åldrar och bidrag. Får man inte plats så är man med på nästa konsert. Lärarna byter roll till professionella musiker och agerar som programvärdar och publikcoachar. Varje konsert startar med allspel och avslutas med utdelning av diplom för alla medverkande. Fortfarande återvänder LIMUS varje 1 maj också till Maria Magdalena Kyrkan för två konserter. Här bereds plats särskilt till pianisterna med Lilla och Stora Pianorama.

Nikolauskonserterna startades 2010. I många länder firar man St Nikolaus, barnens givmilde skyddshelgon. Nikolauskonserterna ligger oftast helgen innan den 6 dec (Nikolausdagen) och ges i Magle Konserthus. De har utvecklats till mycket internationella konserter för hela familjen. Även dessa startar med allspel, leds av programvärdar och interagerar med publiken. Den röda tråden är Julvisor och Nikolausvisor som kombineras med kortare och längre klassiska stycken, film- och folkmusik.  Vi blandar friskt olika åldrar, nybörjare och avancerade musikanter. Ibland ber vi en kollega att presentera sitt instrument och spela ett litet solo. Annars är de flesta bidragen kammarmusik enligt vår egna specialitet: små grupper som sätts ihop så alla kan växa i dem.
Medverkande musikanter lämnar sina skor utanför salen. I slutet av konserten ställs den obligatoriska frågan “Tror ni att vi lyckades locka hit Sankt Nikolaus?” Sen smyger man ut och kollar om han har lämnat en liten gåva i ens skor 🙂

2023 arrangerar vi sex unika Nikolauskonserter den 2 och 3 dec med över 200 medverkande musikanter. Ihop med kollegiet och funktionärer blir vi nästan 250 personer som denna fantastiska helg bjuder in till levande musik.  Programmet kan du se här.

Ekonomi: Att producera en sådan stor integrativ konsertverksamhet kostar pengar. Det är hyror, det är transporter, det är planering, programskrivning, tryck och så klart arvoden. Tyvärr får vi inga kontinuerliga bidrag av Lunds Kommun. I skrivande stund resonerar vi med förvaltning och politiker kring det stora värdet för samhället och kulturlivet som vi tillför Lunds Kommun. Nikolauskonserterna har under många år fått projektbidrag från Vinterlund. Men Vinterlund/Visit Lund upphör som pengargivare 2023.

För att i alla fall få täckning för en liten del av kostnaderna, tar vi i dec 2023 steget till konserter med biljettförsäljning.

Vi låter Visit Lund sälja våra biljetter och har etablerat ett valfritt system med 3 olika priser. En biljett gäller hela helgen. Onumrerade platser, barn under sex år går in gratis utan biljett. Medverkande och funktionärer är också gratis. Förresten är det kul att vara funktionär! Anmäl dig gärna.

För Musikfesten i maj 2024 upprepar vi konceptet från december 2023, se ovan. Biljettköp här.

2024-04-18