Pappa Bachs födelsedag

The power & beauty of Johann Sebastian Bach’s music consistently transcend social & musical boundaries and inspire deep appreciation and strong emotion. – Dale Henderson, founder of Bach in the Subways.

2011 fick LIMUS förfrågan från USA om att delta i ett världsomspännande arrangemang med namnet ”Bach in the Subways”. Intentionen var att sprida Bachs musik på så många offentliga platser som möjligt och med detta låta nya generationer av fans till den klassiska musiken växa fram. Datumet var nära Bachs födelsedag, den 21 mars. LIMUS har sedan dess – först årligen, och de senaste åren vartannat år – deltagit i och etablerat detta arrangemang i Lund under namnet ”Pappa Bachs födelsedag”.

För 2023, den 25 mars,  är planen att utöka arrangemanget till en större festival med tre huvudspår: musik, bild och dans.  Därtill ska de östra kommundelarna involveras med gatumusik och en riktad bildtävling. Det kommer som vanligt kännas fantastiskt att vara en del av ett världsomspännande arrangemang, hopknutet genom Bachs musik.

OBS! För detta stora projekt söker vi medfinansiärer! Som du kan läsa i Gabrieles krönika för 2022 har kommunen aviserat avslag på ansökan om projektpengar. Kring motiveringen finns en del frågetecken men under tiden letar vi efter andra medfinansiärer. Vi vet att vår specialkunskap är värdefull. Den vill vi sprida – lättillgänglig och inkluderande både för unga och vuxna. Få kommuner har en sådan samlad kompetens som kan åstadkomma ett liknande projekt. Vill du bidra ekonomiskt så swisha gärna till 123 157 47 14, ideella föreningen MoV, Mozarts Vänner. Vi är tacksamma för all hjälp!

1.) Musiken, tre spår:

Spår 1: Lördagen den 25 mars: Professionella musiker på olika instrument kommer framföra Bachs 15 Inventioner – ett verk där delar är välkända, men som ytterst sällan framförs i sin helhet. Originalet som är skrivet för piano solo kommer, precis som Bach själv gjorde med många verk, arrangeras för olika instrument och även för sång. Målsättningen är att visa kreativa vägar att spela Bachs musik på många sätt.

Spår 2: “Bach comes out!” Gatumusik med portabla tangenter! Vår lärare Krzysztof Zimmermann har arrangerat Bachs Badinerie, en kanon ur “Das musikalische Opfer” och en Siciliana för melodicas och delvis dragspel. I denna kombination kan musiken “bäras” ut till olika platser i Lund och möta en ny publik. Vi tänker spela i Dalby, Södra Sandby, Torna Hällestad och kanske vid stationen i Lund. Det är främst våra avancerade elever från Young Academy som involveras. Gatumusiken kör vi redan lördagen den 4 mars.

Spår 3: Lördagen den 25 mars kommer också elever i olika åldrar framföra utvald musik av JS Bach, Bachs söner och hans vänner. Det blir två konserter med gratis entré. Här kan man lyssna på ett brett spektrum av musik som kompletterar bilden av hur mycket Bachs musik har påverkat och levt vidare generation efter generation. Samtidigt kan unga människor bli aktivt deltagande och forma musiken på ett fräscht och levande sätt.

Varje konsert startar med en kort introduktion med intressanta aspekter till uppförandepraxis då som nu och kunskap om Bachs liv och tid.
Dessutom kommer det bli en festlig prisutdelning till vinnarna i bildtävlingen.

2.) Bilden, två kategorier:

Bokstäverna i BACHs namn kan tillordnas 4 toner – som i sin tur kan tillordnas 4 valfria färger. Med dessa 4 färger skapas sedan en bild. LIMUS har utlyst en bildtävling med anknytning till Bachs tid, instrument, mode, mat, samhälle osv. I detta projekt kombineras kunskap, både om musik, historia och om Bach, med kreativt bildskapande.

Tävlingens kategori 1 riktar sig till elever i åk 3 och 4 grundskolor i Lunds östra kommundelar.
Tävlingens kategori 2 riktar sig till elever som går på LIMUS.
Sista inlämningsdag (originalet) är tis 28 feb. Inlämning till LIMUS, Helgeandsg 7, Lund. 
Bilden ska vara märkt med namn, ålder, tel nr och (ifall kategori 1) med skolans namn.

Kring den 10e mars väljer en Lundajury, bestående av de välkända profilerna Lara Sanna, bildlärare på Spyken, Jan Nordén, fotograf och Mats Milhamre, bildkonstnär tre vinnare samt de åtta bästa bilderna i varje kategori.  Pristagarna belönas på en festlig ceremoni konserterna den 25 mars. De 16 bästa bilderna ställs ut 15 – 29 mars på Newhouse på Lilla Fiskaregatan.  Här finns ett infoblad. Bilderna här på sidan kommer från våra elever tidigare år.

3.) Dansen:

Många har spelat en Menuett. Men väldigt få har dansat en Menuett. På Bachs födelsedag vill vi ge  både unga och vuxna en chans att lära sig dansa Menuett och kanske även Gavotte och Gigue. För utlärningen tänker vi engagera en professionell dansare med tyngdpunkt på barocka danser. Självklart ska det spelas livemusik till dansen. I dansen, som under Bachs tid många gånger haft folklig anknytning, sker ytterligare en levande överföring från sent 1600-tal till tidigt 2000-tal.

4.) Dessutom:

a) Try-out för cembalo, Bachs motstycke till pianot.
b) Korta föredrag på ca 2,5 min som framförs på olika tider under festivalen. Detta kommer att ske på föredragarens modersmål, dvs det blir internationella inslag. Texterna kommer i förhand översättas på svenska i programbladet.
c) Bach-cookies kommer bakas efter ett gammalt recept.

Samtliga arrangemang ska vara tillgängliga för alla och hållas utan inträde.

At heart, Bach in the Subways is an invitation. It’s an invitation for musicians to
 connect with their audience in an unusually pure and open way. It’s an invitation to the audience, mo
st importantly to the multitudes who would otherwise never encounter live classical music, to experience the magic of an art form which is cloistered away from the mainstream . – Dale Henderson.

 

Pappa Bachs födelsedag sponsras bland annat av…