Pappa Bachs födelsedag

The power & beauty of Johann Sebastian Bach’s music consistently transcend social & musical boundaries and inspire deep appreciation and strong emotion. – Dale Henderson, founder of Bach in the Subways.

2011 fick LIMUS förfrågan från USA om att delta i ett världsomspännande arrangemang med namnet ”Bach in the Subways”. Intentionen var att sprida Bachs musik på så många offentliga platser som möjligt och med detta låta nya generationer av fans till den klassiska musiken växa fram. Datumet var nära Bachs födelsedag, den 21 mars. LIMUS har sedan dess – först årligen, och de senaste åren vartannat år – deltagit i och etablerat detta arrangemang i Lund under namnet ”Pappa Bachs födelsedag”. Samtliga arrangemang är tillgängliga för alla och hålls utan inträde.

För 2023 var planen att utöka arrangemanget till en större festival med tre huvudspår: musik, bild och dans.  Därtill ville vi involvera de östra kommundelarna med gatumusik och en riktad bildtävling till årskurs 3 och 4.  Det är fantastiskt att vara en del av ett världsomspännande arrangemang, hopknutet genom Bachs musik.

OBS! Projektet hittade tyvärr inte vägen in i hjärtat på Lunds kultur-och fritidsförvaltning. Det fick inget projektstöd.  I Gabrieles krönika kan du läsa mer om detta. Vi bantade bort dansspåret, men släppte varken musik – eller bildspåret. Alldeles för stark är vår vision om att sprida glädje och kunskap med Bach –  både lättillgänglig och inkluderande för alla åldrar! Få kommuner skulle kunna åstadkomma ett liknande projekt. Vi tackar därför våra privata sponsorer och alla idealister att ändå kunna genomföra det mesta.  Vill även du bidra ekonomiskt så swisha gärna till 123 157 47 14, ideella föreningen MoV, Mozarts Vänner.

1.) Musiken:

“Bach comes out!” Gatumusik med portabla tangenter! Vår lärare Krzysztof Zimmermann har arrangerat Bachs Badinerie, en kanon ur “Das musikalische Opfer” och en Siciliana för melodicas och två dragspel. I denna kombination kan musiken “bäras” ut till olika platser i Lund och möta en ny publik. Vi startar vid stationen i Lund,  åker vidare till Södra Sandby, Centrum Dalby och sedan till Lanthandeln i Torna Hällestad. Det är främst våra avancerade elever från Young Academy som involveras. Gatumusiken kör vi redan lördagen den 4 mars.

Lördagen den 25 mars kl 15.00:  Bachs 15 Inventioner: ett experiment med klangfärger! Fjorton professionella musiker på 11 olika instrument, allt från gitarr till harpa och dragspel till klarinett, kommer framföra Inventionerna  i sin helhet. Korta stycken med en mångfald av kontrapunktiska idéer som, enligt Bachs eget förord 1723 ska “ge lyssnaren goda idéer” 🙂 Originalet är skrivet för piano solo och kommer, precis som Bach själv gjorde med många verk, arrangeras för de olika instrumenten. Upplev nya kreativa vägar att spela Bachs musik och låt dig överraskas! Alla medverkande är även lärare på LIMUS Musikskola.  Idé och programledning: Gabriele Katthän

Två elevkonserter! Lördagen den 25 mars kl 13.00 och 17.00 framför elever i olika åldrar utvald musik av JS Bach, Bachs söner och hans vänner. Det blir två härliga konserter med gratis entré. Här kan man lyssna på ett brett spektrum av musik som kompletterar bilden av hur mycket Bachs musik har påverkat och levt vidare generation efter generation. Samtidigt kan unga människor bli aktivt deltagande och forma musiken på ett fräscht och levande sätt.

Ett internationellt inslag på dessa konserter blir miniföredrag på några av våra elevernas hemspråk (indiska, franska, mandarin) som hålls av elever själv. Översättningen finns i programbladet. Därtill bygger vi i varje konsert in en festlig prisutdelning till vinnarna i bildtävlingen.

2.) Bilden, två kategorier:

Bokstäverna i BACHs namn kan tillordnas 4 toner – som i sin tur kan tillordnas 4 valfria färger. Med dessa 4 färger skapas sedan en bild. LIMUS har utlyst en bildtävling med anknytning till Bachs tid, instrument, mode, mat, samhälle osv. Denna del av vårt stora projekt kombinerar kunskap, både om musik, historia och om Bach, med kreativt bildskapande.

Tävlingens kategori 1 riktar sig till elever i åk 3 och 4 grundskolor i Lunds östra kommundelar.
Tävlingens kategori 2 riktar sig till elever som går på LIMUS, alla åldrar
Sista inlämningsdag (originalet) var tis 28 feb.

En Lundajury, bestående av de välkända profilerna Lara Sanna, bildlärare på Spyken, Jan Nordén, fotograf och Mats Milhamre, bildkonstnär valde tre vinnare samt de åtta bästa bilderna i varje kategori.  Pristagarna belönas på en festlig ceremoni på konserterna den 25 mars. De 16 bästa bilderna ställs ut 15 – 29 mars på Newhouse på Lilla Fiskaregatan.  Bilderna på den här sidan kommer från våra elever tidigare år, men vill du läsa namn på årets vinnare så finns de här.

3.) Dansen:

Många har spelat en Menuett. Men väldigt få har dansat en Menuett. På Bachs födelsedag vill vi ge  både unga och vuxna en chans att lära sig dansa Menuett och kanske även Gavotte och Gigue. För utlärningen tänker vi engagera en professionell dansare med tyngdpunkt på barocka danser. Självklart ska det spelas livemusik till dansen. I dansen, som under Bachs tid många gånger haft folklig anknytning, sker ytterligare en levande överföring från sent 1600-tal till tidigt 2000-tal. Struket, se ovan.

4.) Dessutom:

a) Lördagen den 25 mars kl 10.15 – ca 12.30: Tipsrunda för unga i Gernandtska parken med frågor kring JS Bach. Med våra gymnasieelever Gabija och Borka.
b) Lördagen den 25 mars kl 10.15 – 11.45: Minikonsert, miniföredrag och try-out för vuxna kring cembalon, Bachs motsvarighet till pianot. Med Gabriele Katthän
c) Föreningen MoV säljer Bach-cookies, varsamt bakade av våra elevföräldrar efter ett recept från 1700-talet.
At heart, Bach in the Subways is an invitation. It’s an invitation for musicians to
 connect with their audience in an unusually pure and open way. It’s an invitation to the audience, mo
st importantly to the multitudes who would otherwise never encounter live classical music, to experience the magic of an art form which is cloistered away from the mainstream . – Dale Henderson.

 

Pappa Bachs födelsedag sponsras bland annat av…