Young Academy – linjen för unga människor med ambition

Pristagare vid Musikmästarskap i Kävlinge m Hans Pålsson

Redan sedan 1997 har det funnits en grupp specialintresserade unga pianister kring Gabriele Katthän.
Deras nyfikenhet och ambition har tillsammans med en omsorgsfull utbildning skapat en mångårig tradition av en högpresterande pianolinje.

Många av dessa unga elever har framgångsrikt deltagit i pianotävlingar i Malmö, Göteborg och Stockholm, de har konserterat flitigt i hela södra Sverige och själv sammanställt inspirationskonserter i Lunds stadshall och på Palaestra et Odeum. (“Sona, pianoforte”-serien, “Fingerdans”, läs mer längst nere).

Gamla Piano- och Stråksalongen byggde fram till dec 2009 sitt varumärke på dessa duktiga elever och de följde efter sin lärare till LIMUS. Nuförtiden finns även cello- och fiolelever med i Young Academy-linjen.

Tummen upp från Robert Wells efter provspelning

Av de utflugna eleverna från denna linjen har en del valt att göra musiken till sitt levebröd.
Målet är dock inte att producera framtida yrkesmusiker utan att öppna dörrar för unga människor med ambition.

I deras utbildning ingår mer än i andras tekniska och konstnärliga byggstenar, stilkunskap samt musiklära och gehör. Många följer den internationella standarden där man självklart tränar sig i musikens grammatik (skalor, treklanger, m.m.) och Prima vista-spel.
De får träffa andra som de delar sitt specialintresse med och möta spännande miljöer som stimulerar deras uttrycksförmåga.

Inför konsert på Konserthuset i Kristianstad

Vid ”sidan om” deras musikaliska utveckling lär de sig hur man kreativt förbereder sig inför en prestation – något som ger ett mervärde även i andra sammanhang.

Det är oerhört roligt att se vilken enorm växtkraft som finns i unga människor om man bara ger dem rätt näring och lov att utvecklas.
Deras framsteg gläder inte bara dem själva utan även de som bjuds på deras fina konserter med klassisk musik.

Säkert är att dessa unga människor får den klassiska musiken som en trogen livskamrat.

Sedan 2011 erbjuder Young academy-eleverna  serien FINGERDANS. Hisnande akrobatik med klassisk musik för ett och två pianon. De debuterade i april 2011 på stadshallens entrétak – en spelning som resulterade i två nya spelningar i maj och sept. Du kan boka en konsert med FINGERDANS via info@lundsmusiksalong.se

© Gabriele Katthän