Young Academy-linje för unga med ambition för klassisk musik

Pristagare vid Musikmästarskap i Kävlinge m Hans Pålsson

Den här linjen har en lång tradition med start 1997! Redan då fanns en grupp specialintresserade unga pianister kring Gabriele Katthän. Deras nyfikenhet och ambition tillsammans med en omsorgsfull utbildning har skapat en mångårig högpresterande pianolinje som nuförtiden utökats till fler instrument.

Många av dåtidens unga elever har framgångsrikt deltagit i pianotävlingar i Malmö, Göteborg och Stockholm, de har konserterat flitigt i hela södra Sverige och själv sammanställt inspirationskonserter i Lunds stadshall och på Palaestra et Odeum. (“Sona, pianoforte”-serien, “Fingerdans”, läs mer längst nere).

Tummen upp från Robert Wells efter provspelning

Nu är många av dessa elever inne i en yrkesutbildning som musiker eller redan aktiva yrkesmusiker och musikpedagoger. Andra har sitt musicerande som en stor tillgång vid sidan av krävande studier eller yrken.

Målet med Young Academy – linjen är dock inte att producera framtida yrkesmusiker utan främst att öppna dörrar för unga människor med ambition och intresse för klassisk musik. Nuförtiden är linjen även öppen för elever i fiol, altfiol, cello, tvärflöjt och harpa.

Förutsättningen för att kunna vara med är inskrivning på kurs 2c) 60 min i kombination med en kurs i ett biinstrument eller i musikteori.

I utbildningen ingår i högre grad tekniska och konstnärliga byggstenar, stilkunskap samt musiklära och gehör.  På LIMUS följer vi den internationella standarden där man självklart tränar sig i musikens grammatik (skalor, treklanger, m.m.) och Prima vista-spel. Extralektioner i kammarmusik samt specialträning inför de högre ABRSM proven är också del av studieplanen.

Eleverna får träffa andra som de delar sitt specialintresse med och möta spännande miljöer som stimulerar deras uttrycksförmåga. 2018 reste våra Young Academy-elever till Ozzano i Italien för att spela och konsertera ihop med italienska elever. 2017 och 2019 deltog eleverna i Lund Contemporary på Lunds Universitet och uruppförde specialskrivna stycken för 2 pianon och upp till 8 spelare. Två unga pianister fick 2019 spela solo med orkester vid Concertino på Palladium i Malmö.

Inför konsert på Konserthuset i Kristianstad

“Vid sidan om” elevernas musikaliska utveckling lär de sig hur man kreativt förbereder sig inför en prestation – något som ger ett mervärde även i andra sammanhang.

Det är oerhört roligt att se vilken enorm växtkraft som finns i unga människor om man bara ger dem rätt näring och lov att utvecklas.
Deras framsteg gläder inte bara dem själva utan även de som bjuds på deras fina konserter med klassisk musik.

Säkert är att dessa unga människor får den klassiska musiken som en trogen livskamrat.

Sedan 2011 erbjuder Young academy-eleverna  serien FINGERDANS. Hisnande akrobatik med klassisk musik för ett och två pianon. De debuterade i april 2011 på stadshallens entrétak och sedan dess har det blivit många spelningar i olika sammanhang och med olika repertoar.  Du kan boka en konsert med FINGERDANS via info@lundsmusiksalong.se