Yuka Ichikawa

Yuka Ichikawa är klassisk pianist och pedagog med examen från Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn i Danmark, Akademia Muzyczna im. F. Chopina i Warszawa i Polen och Musashino Academia Musicae i Tokyo i Japan. Hon är även utbildad organist på Sjælland Kirkemusikskole i Roskilde i Danmark.

Som pianist har Yuka gjort inspelningar för SVT 2, Danmarks Radio och polsk TV och även framträtt som solist med bland annat den polska radioorkestern.

Hon är en aktiv kammarmusiker och har turnerat bland annat i Sverige, Danmark, Polen och Japan. I Sverige och Danmark har hon spelat ett flertal konserter med japanskt tema och samarbetat med japanska traditionella instrumentalister som spelar shakuhachi (japansk flöjt) och koto (japansk harpa)! I Japan har hon presenterat skandinavisk piano- och kammarmusik, bland annat Wilhelm Stenhammar, Carl Nielsen, Jacob Gade och Grieg.

Yuka har undervisat i 20 år. Bland annat har hon arbetat på Heleneholms gymnasium, Det Kgl. Danske Musikkonservatorium och under en längre tid som piano- och kammarmusikpedagog och ackompanjatör på Malmö Latinskola. Hon har även lång erfarenhet av att föra elever till internationella prov enligt ABRSM.

I sin undervisning betonar hon vikten av att planera lektioner på lång sikt med den enskilda elevens behov och intressen i fokus. Yuka jobbar både med notläsning och teori för att få eleven att förstå musiken, men också hur man använder fingrarna, händerna och kroppen för att uttrycka sig på pianot. “Det viktigaste är att varje elev njuter av musik”, skriver hon.

Yuka tycker om katter, japansk kalligrafi och att vandra i bergen. På fritiden dansar hon också gärna latinamerikansk musik och odlar grönsaker!

Undervisningsspråk: Svenska, engelska, danska, polska och japanska.