Fredrik Schützer

Klassisk pianist med diplomexamen från Musikhögskolan i Malmö och Licentiat i Piano Performance enligt ABRSM (LRSM). Har bl a utbildats av Gabriele Katthän och Hans Pålsson på Musikhögskolan och även tagit privatlektioner för bl.a. Thomas Menrath i Berlin. Tycker om film, skönlitteratur, kaffe, whisky och bus med sin lilla vovve.

Som konsertpianist har Fredrik  ett speciellt intresse för impressionism, Schumann och nutida konstmusik. Debuterade som solist med orkester 2013 med Ravels Pianokonsert tillsammans med Akademiska Kapellet och Director Musices Patrik Andersson. Till sin examenskonsert 2016 spelade han Brittens pianokonsert på Malmö Live tillsammans med MSO och Ronald Zollman.

Fredrik gar lett flera verk till uruppförande och höll  bl a på Kulturnatten i Lund sept 2018 en konsert i Universitetsaulan med endast nutida svenska tonsättare. Där spelades bl.a. Johan-Magnus Sjöbergs “Mondo”, ett specialskrivet verk där Fredrik är både pianist och skådespelare. Dessutom uruppfördes verk av David Riebe, en nära samarbetspartner som just nu håller på att skriva en pianokonsert till Fredrik. 2021 uruppförde Fredrik tillsammans med Signe Olofsson “Berlin im Licht”, ett specialskrivet verk av Staffan Storm för just dessa 2 pianister vid 2 flyglar.

Älskar att undervisa i ämnen piano, kammarmusik och musikteori. Vill förstärka och bekräfta varje elevs personliga band till musiken och ge dem säkra verktyg för att komma vidare. Tycker det är viktigt att planera med ett längre perspektiv där många byggstenar är viktiga – musikaliska grunder, hantverk, övningsteknik, notläsning, uttryck, samspel – och så småningom leder mot allt större självständighet. Fredriks elever deltar ofta på konserter. Han förbereder också gärna för ABRSMs examinationer i både praktik och musikteori.

Fredrik är delägare av LIMUS och arbetar som flera andra även administrativt. Hans ansvarsområden är bl a samordning av elevintag och praktiska arbeten kring konserter. Han är linjeledare för musikteori och för skolans filial i Staffanstorp.

Undervisningsspråk: Svenska och engelska.

LIMUS enväldige webmaster sedan starten.