Music Kindergarten

Vår Music Kindergarten är vår linje “1”: LIMUS internationella småbarnsavdelning för barn 2-6 år.

Scrolla ner om du vill läsa mer om våra olika inriktningarna: Pyttefioler, Hej min fiol, IPZ!, IPZ! international, Pianolek och Key Kids.

OBS! Vecka 22 startar kortkurser i KiGa med fem lektioner. Se kurser och anmälan för v 22 här

Anmälan med start v 36

Aktuella tider och grupper Music Kindergarten

“In tune….” (Toddlers in tune, Parents in tune) finns beskrivna  här 

Vi tar små barn på allvar och låter dem möta utmärkta musiker och musikpedagoger. Kärlek till musiken finns i varje barn och den skall få växa tillsammans med oss.

Lekfullt och med stor fantasi varvar vi inslag av väl beprövade program för småbarn som Suzukis gehörsinlärning, olika färgmetoder, olika rytmikmetoder och material hämtat från svensk folkmusik. Lärarnas trygga kunskap och helhetssyn skapar plats för barnens spontanitet.  Varje grupp är annorlunda och utvecklar sin egen dynamik. Vi har alltid en plan, men vi följer inte slaviskt en enda metod som t ex suzukimetoden kräver.

Fyllda med glädje, fantasi och inspiration tränar barnen viktiga byggstenar som lyssna-härma, samarbete, samspel, frasering, koordination och puls-och taktkänsla. De äldre får en första kontakt med noter och notvärden.

När det sjungs använder vi ofta solfège, en i hela världen beprövad metod för inre lyssnande och tonsäkerhet.

Föräldrar integreras i kursen utifrån spontana situationer och behov. Man behöver inte kunna spela instrument själv. Läraren lär under kursen ut allt som är nödvändigt för en förälder.

Vi rekommenderar att man går om kurser i Music Kindergarten eller byter inriktning innan det är dags att gå vidare till linje 2. Ingen omgång är sig lik även om samma grundmaterial används hela tiden. Barn gillar upprepning och brukar växa enormt i den tryggheten som så småningom skapas i musikrummet.

A) Kurser som kräver eget instrument:

I Hej min fiol och Pyttefioler, fiolintroduktion samt i Pianolek, pianointroduktion och får barnen  sin första kontakt med musikaliska grundbyggstenar och med respektive instrument. Samtidigt startar vi direkt med basalt samspel. Lyssna- härma- spela ihop är grundpelarna i varje lektion. Pianoleken finns även på mandarin och heter då Key kids.

Lite då och då sätter vi även Tvärflöjtsbarnen upp på schemat. Här använder vi oss av tvärflöjter med böjd munstycke.

Barnen blir introducerade i många typiska låtar på gehör som de så småningom lär sig att spela på sitt instrument. Våra lärare har klassisk bakgrund med ett brett perspektiv. För alla dessa kurser vill vi att man har ett eget instrument. Små fioler och tvärflöjter kan hyras av oss, för piano räcker ett keyboard, helst med anslagskänslighet.

En utmärkt fortsättning finns sedan på vår mer progressiva, kontinuerliga  linje “2”, till exempel kurs 2d) två barn tillsammans på 45 min lektion.

B) Kurser där man inte behöver ha ett eget instrument:

The Instrument petting Zoo, IPZ! är vårt svar till alla nyfikna barn som vill lära känna olika instrument!

Under kursens gång introducerar vår lärare ett instrument från varje instrumentgrupp: olika rytminstrument, blåsinstrument, ukulele/gitarr, piano samt violin och cello (i samarbete med vår cellolärare Anna).

Här gäller det att lyssna hur det låter, känna hur det känns och titta hur man gör.

I undervisningen använder vi vår egen uppsättning av färgglada ukuleler, blockflöjter, tin whistles, våra pianon, klangstavar,  stråkinstrument och olika rytminstrument. Läraren har frihet att vinkla kursen efter de aktuella barnens intressen men varje instrumentgrupp prövas, minst under två lektioner per tio veckors period. Barnen behöver inte ha ett eget instrument hemma.

IPZ! finns även som internationell kurs och kombinerar musik- med språk. Här pratas och sjungs det på engelska, tyska, svenska, franska och spanska. Sång och musiklek varvas i fartfylld omväxling. Barnen i dessa kurser har ej svenska som modersmål och pratar ofta flera språk i hemmet. Kursen är en av våra mest populära och kan dubbleras vid behov.

Instrument, generellt:  Vi rekommenderar att varje barn  så småningom har ett eget instrument hemma. En ukulele eller en blockflöjt behöver inte vara dyrt. Vi förmedlar prisvärda pianon att hyra/hyrköpa. Direkt från oss kan man under en termin hyra en liten fiol eller en tvärflöjt för 600 kr/kurs.

Kostnader och anmälan: Varje kurs kostar 1800 kr inkl 25% moms per barn för 10 lektioner à 45 min. Avgiften faktureras och betalas innan kursstarten.  Vi ser att barnen ofta väljer att gå om en kurs. Kom då ihåg att vi behöver en ny anmälan för varje ny kurs. Vi ger INTE platsgaranti för en ny kurs för fortsättare utan tar in barn strikt efter anmälningsdatum.

Plats: Nuförtiden ger vi våra småbarnskurser både på Helgeandsgatan 7 och på Bredgatan 25. Inför varje kursstart får anmälda barn ett välkomstmail med utförlig information.

Tider, åldergrupper och undervisningsplatser: se Tider Music Kindergarten och Vuxenensembler

Kursutbudet inom Music Kindergarten omfattar även våra två “In tune…” kurser Toddlers in tune och Parents in tune. http://www.lundsmusiksalong.se/?page_id=5986

En kurs ges om minst 5 barn är anmälda. Du kan anmäla ditt barn för två kurser, ange då prioritet.
Anmälan

Musiksagan om Giraffiolen och röda ukulelen: LIMUS har en egen musiksaga som har skrivits för de äldre barn i Music Kindergarten. Sagan tränas på två söndagar i november och uppförs sen för andra förskolebarn. Deltagandet i musiksagan  är gratis men föranmälan behövs. (Begränsat antal platser) 

Fortsättare i 5- 6 års åldern: Har man hittat en kompis som man vill vara själv med kan man teckna sig för Kompiskursen 2d) med 2 barn på 45 minuters lektioner.  Kring 6 år, ibland även tidigare, kan man gå vidare till helt individuella kontinuerliga lektioner.

 

© Gabriele Katthän