Delaram Panahi

Delaram är uppväxt i Iran och har studerat sina första tre år på Yerevan Konservatorium i Armenien. Därefter blev hon antagen till Musikhögskolan i Malmö där hon under fem år studerade klassisk gitarr för Göran Söllscher och Gunnar Spjuth.

Hon arbetar som frilansmusiker och har konserterat som solist och kammarmusiker i Iran, Armenien, Sverige och Brasilien. Parallellt har hon börjat undervisa och samlat erfarenhet från olika kulturskolor och även från musikundervisning i klass.

I anställningsintervjun kommer vi snabbt fram till att gitarren ofta underskattas och att man inte tar vara på den fantastiska möjligheten till melodispel och rytmisk mångfald. “Kunskap om musikens byggstenar är lika viktig för en gitarrist som för en pianist”, säger Delaram. “Jag vill så gärna visa mina elever alla möjligheter med detta magiska instrument, inte bara tre ackord.” Sen tillfogar hon: “Och självklart ska de lära sig att läsa noter och rytm!”

“Är du en krävande lärare?” frågar vi. Hon svarar ja, och sedan att det är roligt att lära sig mycket.

Förutom i klassisk och allround gitarr kommer Delaram undervisa 4-6 åringar i Music Kindergarten och 7-8 åringar i kursen Instrumentkarusellen där eleverna lär känna och prövar olika instrument. “Hoppas alla väljer gitarr därefter” säger Delaram med ett litet leende.

Undervisningsspråk är svenska, engelska och farsi.