Heresh Raza

Heresh är uppväxt i Kurdistan där han har spelat fiol sedan han var 16 år gammal. Sedan 1983 har han undervisat i fiol, bland annat på Kurdish Fine Art Society. Samtidigt har han arbetat som aktiv musiker och skrivit musik för andra kurdiska artister.

1997 flyttade familjen till Lund där han under tio år både arbetade som frilansmusiker, komponist och kulturagent. Han etablerade ett tätt samarbete med Midnattskören, samma kör som lockade Gabriele Katthän till Lund. På hans initiativ kunde Midnattskören 2010 resa till Sulaymaniha. Där uruppfördes musik som han i Lund hade skrivit till kören och Thomas Wiehe – inte utan tydliga inslag av svensk folkmusik.

   Oud, arabisk luta undervisas på LIMUS i Lund

Mellan 2007 och 2017 vistades Heresh återigen mest i sitt hemland där han tog hand om sin egen musikskola. Ändå föll valet till sist på att återvända till Lund, familjen och svenskt musikliv.

Heresh är en allroundmusiker med stor erfarenhet av att undervisa alla åldrar. Metodiskt använder han sig gärna av Lars Jönetegs material som ger eleven en konsekvent och genomtänkt grund för fiolspelet. Han brinner för att lära ut musik, bilda ensembler och ge alla elever möjlighet att vara med i större sammanhang.

Förutom i fiol undervisar Heresh även oud, den arabiska lutan.
Undervisningsspråk: svenska, kurdiska, arabiska.